Superiora  M Rosa Costa-Jussà   Tel 93 7780885

Santa Paula Montal i Fornés de Sant Josep de Calassanç (Arenys de Mar, 1799 – Olesa de Montserrat, 1889), va ser la fundadora de la Congregació Filles de Maria, religioses de les Escoles Pies.
De petita sospirava per consagrar-se a Déu i ser útil a les ànimes a través de l’ensenyança.
L’any 1829 començà el seu apostolat a Figueres, amb la seva amiga Agnès Busquets,  on creà la primera escola de noies (fins aleshores, l’ensenyament de les nenes havia quedat limitat a la costura).
A començaments del segle XIX, a Arenys de Mar, hi havia 10 costures (escoles per a nenes), i Sta. Paula Montal va veure la realitat educativa de la dona i les poques possibilitats que tenia per accedir a la cultura.
L’any 1842 tornà a Arenys de Mar per fundar una escola de les mateixes característiques que a Figueres i, finalment, s’edificà l’escola al carrer d’en Cantalagrella núm. 12 (actualment carrer de les Mares Escolàpies). Poc després traslladà l’escola on s’impartien classes de comerç, a més de música, pintura, feines, etc,. sota el lema Pietat i lletres. De l’antic edifici, que al llarg dels anys s’anava adaptant a les noves necessitats i als estudis nous, actualment només en resten la façana i la campana que marcava les hores.
La Mare Paula Montal també havia creat escoles a Sabadell (on nasqué la congregació dedicada a l’ensenyament), Igualada, El Vendrell, El Masnou i Olesa de Montserrat (on descansen les restes de Santa Paula Montal).
A la seva mort el 1889, 308 monges i 28 novícies pertanyien a la seva orde, amb 19 centres educatius oberts on s’educava a 3.500 nenes. El 1992, n’hi havia 110 de repartits entre Àsia, Amèrica i Europa, amb 36.000 alumnes.
El 28 de desembre de 1988 fou proclamada Venerable pel Papa.
El 18 d’abril de 1993 va ser beatificada per Joan Pau II a Roma i el 25 de novembre del 2001 va ser canonitzada pel mateix Papa.

Santa Paula Montal, 6           

www.escolapiesolesa.org